Handboek Psychiatrie en Zwangerschap

Handboek psychiatrie en zwangerschap

Mijke Lambregtse-van den Berg, Inge van Kamp, Hanneke Wennink (redactie)

Zwangerschap is een life-event, meestal een blijde gebeurtenis, maar ook een ern­stig complicerende factor in de behandeling van de vrouw met een psychiatrische aan­doe­ning. Een psychiatrische kwetsbaarheid of aandoening, al of niet met gebruik van psycho­farmaca, kan anderzijds ook negatieve effecten hebben op het (ongeboren) kind, op het verloop van de zwangerschap en de bevalling en op de moeder-kindrelatie. Er moet dus bij een kinderwens of een zwangerschap steeds rekening worden gehouden met de belangen van zowel de (aanstaande) moeder als van het (ongeboren) kind.
Met name in het afgelopen decennium is er een enorme kennisontwikkeling geweest op het gebied van preventie, detectie en behandeling van psychische aandoeningen voor, tijdens en na de zwangerschap, de daarmee samenhangende factoren en de gevolgen voor moeder, kind en gezin. Een multidisciplinaire aanpak is gewenst om op al deze aspecten te anticiperen, zodat adequate ‘ketenzorg-op-maat’ kan worden geleverd.

Het Handboek psychiatrie en zwangerschap is geschreven door een groot aantal Nederlandse en Vlaamse experts met specifieke kennis en ervaring op het raakvlak van psychiatrie en zwangerschap. Het boek biedt naast evidence-based en up-to-date informatie, vooral ook praktische adviezen voor de behandeling en begeleiding van vrouwen met een psychiatrische kwetsbaarheid of aandoening, die zwanger zijn of willen worden.

Dit handboek is samengesteld voor allen die beroepsmatig met deze complexe problematiek te maken hebben, waaronder huisartsen, psychiaters, psychologen, gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen, maatschappelijk werkenden en verpleegkundigen, om de zorg voor psychiatrisch kwetsbare zwangere of pas bevallen vrouwen en hun naasten te verbeteren.

bestellen

< terug naar "Publicaties, media en sites"