Webinar ‘Autisme en ouderschap’ op 16 november

Op donderdag 16 november 2023 presenteren wij met trots het webinar ‘Autisme en ouderschap’.

De komst van een baby is een ingrijpende gebeurtenis voor elke ouder. Maar voor mensen met autisme kan deze ervaring nóg ingrijpender zijn. Dit heeft onder meer te maken met het grote aantal veranderingen, wat al tijdens de zwangerschap begint. Autistische vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor lichamelijke veranderingen en de zwangerschap intenser ervaren. Tijdens de bevalling zijn zij eerder overweldigd door de mate van prikkels. En na de geboorte valt routine vaak geheel weg, wat ook op autistische vaders impact heeft. 
 
Dit zijn drie van de meerdere risicofactoren bij autisme en aanstaand ouderschap. Het is daarom belangrijk de beschermende factoren te kennen van deze aanstaande ouders. Dit om overprikkeling en overbelasting te verminderen. Zo blijkt uit onderzoek dat sensorische en communicatieve aanpassingen helpen. Daarnaast zijn er verbeteringen, zoals concretere communicatie, aan te raden in de geboortezorg.
 
Lisa Snip, psycholoog bij GGZ-NHN en lid van FANN (female autism network of the Netherlands), heeft zoveel mogelijk risico- en beschermende factoren in kaart gebracht in de ‘Leidraad Aanstaand ouderschap en autisme’. Deze leidraad helpt aanstaande ouders (en hun netwerk) zich voor te bereiden op de zwangerschap, de bevalling en de eerste tijd met een baby. Alle adviezen komen uit onderzoeken, maar ook van ouders met autisme.

Eén van die ouders, Annelien Blom-Ziengs, zal bij het webinar aansluiten en ook haar ervaringen delen. Lisa en Annelien zullen de meest recente wetenschappelijke inzichten over deze doelgroep delen en aanvullen met praktische tips. Dit webinar richt zich op alle professional in zowel autisme- als geboortezorg.
 
Kijk je 16 november mee?

-Start om 19.30u, einde om 21.30 uur, online
-Deelname is gratis voor LKPZ-leden (lidmaatschap is 50 euro tot en met 2024)
-Aanmelden kan via de website van het LKPZ (hier)

-Accreditatie is aangevraagd voor medisch specialisten (ABAN), verloskundigen, verpleegkundig specialisten en kraamzorg.

#autisme #ass #geboortezorg #lkpz #pop #ouderschap