Wel of geen medicijnen tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding?

Medicijnen kunnen via de moederkoek of via borstvoeding doorgegeven worden aan het kindje.
De meeste vrouwen die zwanger zijn of net een kind hebben gekregen, zullen er daarom in eerste instantie niet voor kiezen om medicijnen te gaan gebruiken. Zij zijn dan bang dat zij hun kindje hiermee beschadigen.
Aan de ene kant is het begrijpelijk dat zwangere of pas bevallen vrouwen liever geen medicijnen willen, omdat het inderdaad niet met zekerheid te zeggen is dat medicijnen géén schade veroorzaken bij het kindje. Aan de andere kant is uit onderzoek ook bekend dat als het niet goed gaat met de moeder, het kindje ook een grotere kans heeft om zich minder goed te ontwikkelen. Dit geldt voor tijdens de zwangerschap, waarbij de stresshormonen van de moeder via de moederkoek het kindje kunnen bereiken en daarmee het stresssysteem van het kindje ongunstig kunnen beïnvloeden. Dit geldt ook voor ná de bevalling, als de moeder door haar eigen problemen, emotioneel of in de praktische zorg minder beschikbaar is voor het kindje.
In sommige gevallen kan het dus toch beter zijn dat de (aanstaande) moeder wél medicijnen gaat gebruiken. Er komt steeds meer onderzoek over medicijngebruik rondom de zwangerschap, waarbij het ook steeds beter mogelijk wordt om vrouwen goed te adviseren over de voor- en nadelen van bepaalde medicijnen. Als er na gezamenlijk overleg wordt besloten dat het beter is om medicatie te gaan gebruiken, is het tegenwoordig ook steeds beter bekend waar op gelet moet worden, zodat eventuele problemen bij het kindje op tijd worden ontdekt.
Het is dus zeker zo dat het soms beter is om wel medicijnen te gebruiken!

< terug naar "Psychiatrie en zwangerschap informatie"